• +385 (21) 270-270
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Virtualizacija, replikacija servera

Virtualizacija, replikacija servera

Virtualizacija je konsolidacija operativnih sustava raspoređenih na nekoliko fizičkih poslužitelja u jedan fizički poslužitelj.

ŠTO JE VIRTUALIZACIJA

Virtualizacija je konsolidacija operativnih sustava raspoređenih na nekoliko fizičkih poslužitelja u jedan fizički poslužitelj.

Konsolidacijom sustava postižu se značajne financijske prednosti. Današnji X86 sustavi u velikom broju slučajeva imaju prosječni postotak iskorištenosti dostupnih resursa (procesora, radne memorije i sustava pohrane podataka) na razini od 10-15%, što dovoljno govori o neiskorištenosti trenutnih resursa koje korisnik posjeduje.

Osim toga, uobičajena koncepcija poslužiteljskih sustava je jedan poslužitelj - jedna aplikacija. U praksi to znači: koliko različitih aplikacija tvrtka koristi, najmanje toliki broj poslužitelja posjeduje. Konsolidacijom poslužitelja postiže se značajan pomak upravo u ovom dijelu sustava.

Kvalitetna konsolidacija donosi povećanje iskorištenosti raspoloživih resursa od 50-85%. Kada to prenesemo u stvarne sustave, virtualizacija realno smanjuje broj potrebnih poslužitelja u sustavu za minimalno 3 do 5 puta.

PREDNOSTI KOJE NUDI VIRTUALIZACIJA SERVERA

  • Ušteda energije

Smanjenje broja fizičkih servera smanjuje troškove električne energije te troškove hlađenja. Smanjite operativne troškove i ubrzajte povrat investicije.

  • Manji troškovi održavanja

Manji broj servera znači i manji broj uređaja mrežne opreme, manje mjesta unutar rack-a te manji broj administratora.

  • Uspostava testnog okruženja

Uspostavom testnog okruženja imate mogućnost testiranja novih sustava ili poslovnih aplikacija bez utjecaja na vaš postojeći sustav. Jesmo li spomenuli da u većini slučajeva dodatan hardware nije potreban?

  • Provisioning dodatnih resursa ili cijelih servera

Virtualizacija omogućava dodavanje novih servera ili upgrade istih u nekoliko sati, a ne kao u tradicionalnom smislu, nekoliko dana. Zaboravite na narudžbenice, instalaciju servera u ormar, mrežno kabliranje i čekanja na novu instalaciju sustava.

  • Povećajte dostupnost

Ne dozvolite da zaposlenici ili klijenti čekaju radi ispada sustava. Ispad sustava je nešto što nitko ne želi. Biti nedostupan u današnjem povezanom svijetu jest glavni razlog nezadovoljstva i klijenata.

  • Uvedite disaster recovery

Organizirajte se i ne dopustite da havarija uništi vaš posao.

  • Izolirajte aplikacije

Očuvajte model jedna aplikacija/jedan server.

  • Prebacite svoje poslovanje u “cloud”

Iako volite lijepo vrijeme, dajte “oblačnom” računalstvu šansu koju zaslužuje

  • Smanjeni troškovi administracije sustava

Zbog manjeg broja sistem administratora, ili obrnuto - povećanje produktivnosti sistem administratora koji u produkcijskim okolinama pokrivaju do 5 puta više aktivnih virtualnih poslužitelja u odnosu na fizičke.


Info

LAMA d.o.o.
Stinice 12, Split, Hrvatska

Email: info@lama.hr 
Telefon: +385 (21) 270-270

HELPDESK
Email: podrska@lama.hr  

 facebook  linkedin.png

 

Newsletter

4 + 5 =

 

lama aaa